W piątek 14 kwietnia 2023, grupy III i IV spotkały się wspólnie przy stole, aby w ramach innowacji „Kulinarne przygody w przedszkolu”, przygotować przepyszny twarożek.
Dzięki naszej innowacji kulinarnej, przedszkolaki ze wspomnianych grup rozwijają wiele ważnych umiejętności. Pod okiem nauczycieli uczą się prawidłowo posługiwać kuchennymi przyborami, przygotowywać składniki, a dzięki pracy zespołowej rozwijamy umiejętności społeczne. Przygotowanie twarożku odbyło się również przy wsparciu metod AAC, dzięki czemu dzieci mogą także rozwijać swoją komunikację i postępują wedle ustalonej instrukcji. Kontakt ze świeżymi składnikami, takimi jak: ser biały, jogurt, rzodkiewka i szczypiorek pozwala na wielozmysłową pracę, a własnoręcznie przygotowana potrawa zachęca do poznawania nowych smaków i przy okazji wyrabia nawyk zdrowego odżywiania się.
Dzisiejszy twarożek to też prosty i bardzo dobry sposób na wprowadzenie dzieci w świat wiosny, która obfituje w wyjątkowe zapachy i smaki. To jednak dopiero początek naszych kulinarnych przygód w ramach wprowadzanej innowacji. Jeszcze wrócimy nie raz do naszego stołu, a efekt pracy naszych dzieci zachwyci każdego smakosza :).
Justyna Kazimierska, Iwona Makowska, Maciej Klepko