- jest dostępny w formacie pdf po kliknięciu w link:
-
Jadłospis od 25 listopada do 6 grudnia 2024 roku
Opracowała: Pani Monika Zasuwa
W naszym żywieniu uwzględnione są produkty (bez cukru, bez glutenu i bez mleka), z których przygotowujemy posiłki, zalecane dla dzieci z autyzmem
1. Pieczywo mieszane
- chleb ryżowy, bezglutenowy
2. Produkty zbożowe bezglutenowe:
- kasze: gryczana, kukurydziana, jaglana, ryż
- płatki: kukurydziane, ryżowe
- makarony: gotowe bezglutenowe oraz własny wyrób z kukurydzy
- mąka kukurydziana, tapiokowa, gryczana, ryżowa, ziemniaczana
3. Produkty nabiałowe - stosujemy dietę bezmleczną
4. Tłuszcze roślinne:
- oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej słonecznikowy, masło roślinne
5. Tłuszcz zwierzęcy:
- b. rzadko boczek (walory smakowe)
6. Warzywa (w tym warzywa strączkowe) zalecane dla dzieci w różnych grupach wiekowych
7. Owoce:
- jabłka, banany, kiwi, gruszki, brzoskwinie, arbuz, nektarynki, morela oraz owoce sezonowe tj. borówka, malina, truskawka, śliwka, wiśnia, jagoda, do ciast z mąki b/g stosujemy: orzechy, rodzynki, morelę suszoną
8. Mięso:
- wieprzowe: łopatka, szynka, schab środkowy, karkowy,
- drobiowe: udziec z indyka, filet z kurczaka, kurczak cały
- wołowe b/k
9. Wędliny - tylko Przedszkole:
- wieprzowe: szynka gotowana, polędwica sopocka
- drobiowe: szynka drobiowa, indyk pieczony, polędwica z filetu z kurczaka, pasty mięsne własnej produkcji
10. Ryby surowe:
- filet z mintaja, filet z dorsza, filet z miruny – dzieci otrzymują 1 razy w tygodniu
11. Jajko – wg zaleceń żywieniowych ½ szt.
12. Soki (przygotowywane przez kucharzy z owoców i warzyw)
13. Soki, musy owocowe – bez konserwantów
14. Herbata – owocowe, mięta
15. Przyprawy ziołowe
16. Sól – podawana jest dzieciom w śladowych ilościach.
Posiłki dla dzieci są przygotowywane codziennie świeże.