Ta strona używa plików cookies.
Polityka Prywatności    Jak wyłączyć cookies?
AKCEPTUJĘ

Kulinarne przygody

Dzieci z grupy pierwszej i czwartej spotykają się na wspólnych zajęciach, podczas których pod okiem wychowawców mogą spróbować przyrządzić ulubione przez wszystkich popularne potrawy, co jest doskonałą okazją do wzbogacenia samodzielności, sprawności sensorycznej i manualnej małych mistrzów kulinarnego świata.

Pizza to wręcz niezastąpiona okazja do zapoznania dzieci z różnorodnością pokarmową. Kombinacje ciasta, warzyw, sera i sosu to przepis na najpopularniejszą królową włoskiej kuchni, której oprzeć się nie mogą również nasze przedszkolaki. Nie zabrakło również bezglutenowego ciasta lub przepysznych gofrów obsypanych kawałkami naturalnie słodkich owoców. Nasze zajęcia kulinarne to też ważne zasady higieny rąk przed przystąpieniem do pracy, jak i zadbanie o dokładne umycie składników tego wymagających. Gdy wszystko już jest gotowe, zaczyna się prawdziwa praca i zabawa. Ciasto trzeba rączkami i wałkiem rozciągnąć, z pomocą nauczycieli wszystko prawidłowo pokroić, rosmarować co potrzeba lub posypać czym trzeba dla wyjątkowego smaku. Wszystko też uważnie dzielimy i odmierzamy proporcje. Wachlarz smaków, zapachów i wrażeń dotykowych nie ma końca, co jest kapitalnym uzupełnieniem choćby integracji sensorycznej. Można też nazwać i wskazać składniki, aby rozwijać swoją wiedzę i komunikację.

A wszystko to z wykorzystaniem zdrowych produktów i wedle prostych przepisów, których efektem są smakowite posiłki po których pozostaje tylko palce lizać!

Justyna Kazimierska, Maciej Klepko