Ta strona używa plików cookies.
Polityka Prywatności    Jak wyłączyć cookies?
AKCEPTUJĘ

Zajęcia z sensoplastyki

W Międzynarodowy Dzień Kropki grupa III wzięła udział w zajęciach z sensoryki – w ramach prowadzonej w ZSP nr 10 innowacji: „Zaczarowana sensoryka z myślą o uczniach i smykach”. Poprzez różne działania sensoryczno-plastyczne wspierany jest rozwój dzieci. W zajęciach tych wykorzystuje się naturalne produkty spożywcze, co wpływa pozytywnie na stymulację zmysłów: węchu, wzroku, dotyku, smaku i słuchu.

Przedszkolaki z III grupy doskonale bawiły się „sensorycznymi kropkami” z warzyw
i owoców. Dzieci nazywały, wąchały, oglądały, smakowały oraz próbowały skosztować każdego owocu i warzywa. A miały do wyboru: kapustę pekińską, cytrynę, jabłko, cebulę – co pozytywnie wpływa na ograniczony repertuar żywieniowy naszych podopiecznych. Dzięki tym zajęciom przedszkolaki poszerzają swoją tolerancję pokarmową.

Przedszkolaki wykonały przy użyciu umoczonych połówek warzyw i owoców w farbie – piękną pracę plastyczną, z akcentem pożegnania lata: kolorowe kwiaty z kropek.

Dzieci ćwiczyły swoje paluszki oraz próbowały pokonać swoją nadwrażliwość sensoryczną dotykając różnorodnych konsystencji produktów spożywczych wykorzystanych
do przygotowania tej masy, takich jak: gotowana marchewka, mąka ziemniaczana, olej.  Przedszkolaki pobudzały także swoją wyobraźnię tworząc różnorodne formy z powstałej masy: kulki, wałki, ser z dziurami i wiele innych kreatywnych wytworów. Zajęcia z sensoryki
w ramach Międzynarodowego Dnia Kropki były niezwykle wesołe i kolorowe.

Dziękujemy rodzicom za zaangażowanie i pomoc w realizacji tych fantastycznych zajęć.

Koordynatorki: Pani Małgosia, Justyna oraz Patrycja.