Sensoplastyka to metoda wspierania rozwoju dzieci poprzez różne działania plastyczne. W metodzie tej wykorzystuje się produkty spożywcze. Wpływa pozytywnie na stymulację wszystkich zmysłów: węchu, wzroku, dotyku, smaku i słuchu.
Na zajęciach z sensoplastyki dzieci poznały trzy stany skupienia „owoców”. Nasze pociechy poznały także kolor, kształt, zapach, oraz trzy różne konsystencje owoców: stałą, płynną oraz lód. Wszystkiego próbowały, poszerzając swoją tolerancje pokarmową. Zrobiliśmy wspólnie sałatkę owocową, którą próbowaliśmy i smakowała wszystkim wybornie. Była też wpleciona w zajęcia z sensoplastyki edukacja zdrowotna, pani Gosia i Patrycja omówiły właściwości owoców, jakie maja witaminy i co te witaminy nam dają. Przedszkolaki z zainteresowaniem słuchały i tym chętniej próbowały smaków jabłka, gruszki, banana, pomarańczy, grejpfruta, cytryny. Najbardziej smakował dzieciakom sok, ale kostki lodu były zaskoczeniem bo były z soku, wiec naturalnie słodkie. Przedszkolaki miały do wykonania pracę, która polegała na sprawdzeniu czy dzieci znają skórki owoców i poprawnie je przyporządkują. Następnie każde dziecko stworzyło piękną pracę plastyczno-sensoryczną wybranego przez siebie owocu. Przedszkolaki pobudzały także swoją wyobraźnie układając kolorowe i fantazyjne wzory z owoców.
Dziękujemy rodzicom za zaangażowanie i pomoc w realizacji tych fantastycznych zajęć.
Koordynatorzy: pani Małgosia, pani Justynka i pani Patrycja.