W ubiegłym tygodniu dzieci z grupy 2 uczyły się jak dbać o odporność i walczyć z wirusami za pomocą domowych sposobów. Przygotowywały zdrowy kompot jabłkowy z goździkami i imbirem, syrop z cebuli i ogórki kiszone - wspaniałe źródło witaminy C.
Gdy za oknem zimno i mokro przedszkolaki z gr. 1 doskonale bawiły się na zajęciach z cyklu „Zaczarowana sensoryka dla smyka”. Postanowiliśmy nie przejmować się plamami na ubraniu czy zabrudzeniem rąk i wykorzystując wyłącznie naturalne składniki przygotowaliśmy pachnące czekoladą, sensoryczne błotko.
W poniedziałek 22 listopada w naszym przedszkolu obchodziliśmy Światowy Dzień Praw Dziecka. Każda grupa przygotowała piękną pracę plastyczną przedstawiającą poszczególne prawa dziecka.
Miniony tydzień upłynął w grupie 6 pod znakiem przetworów. Dzieci zapoznały się ze sposobami przechowywania poznanych wcześniej owoców i warzyw oraz ze sposobami ich przetwarzania. Przedszkolaki podjęły się także przygotowania własnej roboty przepysznego musu jabłkowego, który własnoręcznie zrobiony-smakował obłędnie!
Piątkowy dzień upłynął nam pod znakiem witamin, a główną rolę grały jabłko z marchewką. Naszym celem było wytłoczenie zdrowego, owocowo-warzywnego soku. Okazało się, że po drodze wiele może się zdarzyć.